Meditația Vipassana – Moldova

Sayagyi U Ba Khin_modified head shadow

Sayagyi U Ba Khin

mothersayamagyi

Mother Sayamagyi

Sayagyi U Ba Khin and Mother Sayamagyi

„Lumea se confruntă acum cu probleme serioase, care amenință omenirea. Este exact momentul potrivit pentru ca fiecare să înceapă să practice meditația Vipassana și să învețe cum să găsească un rezervor adânc de liniște în mijlocul a tot ce se întâmplă azi.”
– Sayagyi U Ba Khin

Ce este meditația buddhistă?

Meditația buddhistă include două etape: calmarea minții și viziunea clară (Vipassana). Ucenicul e ajutat să dezvolte calm și concentrare, fiind încurajat să-și concentreze atenția asupra unui punct de la baza nasului. Astfel, el poate deveni conștient de inspirație și expirație. Atunci când minții i se oferă un singur obiect, ea devine, treptat, calmă și stabilă.

Conștientizarea respirației are câteva avantaje:

Nu există niciun motiv din care o persoană care studiază bine meditația nu ar reuși să obțină o minte concentrată în câteva zile de antrenament. Puțin câte puțin, dispare orice observare conștientă a respirației. Ucenicul conștientizează doar un mic punct de lumină și căldură. La această etapă, mintea devine uni-direcționată, clară și fermă.

E o credință comună că o persoană cu o capacitate bună de concentrare poate obține rezultate mai bune. Există, într-adevăr, multiple avantaje pentru cel care termină cu succes un retreat de meditație. Nu contează dacă acea persoană e religioasă, un om de afaceri, un politician, un muncitor sau un student.